Onderwerp Over mezelf Foto's en screenshots Downloads

PC-sturing voor servomotoren

Dit eindwerk werd gemaakt in het kader van mijn studies als laatstejaarsleerling industriële ICT in het VTI te Waregem. Op deze site kan u alle informatie hierover terugvinden...

Het idee

Na lang zoeken naar een boeiend onderwerp heb ik samen met mijn mentor besloten een servomotorsturing te maken voor PC. Met het idee kan je vele kanten uit... Denk maar eens aan allerlei positioneringprojecten. Ook RC-autootjes zijn hiermee mogelijk. Met een beetje opzoekwerk kreeg ik zicht op het project. Ik besloot dus een servocontroller te gebruiken waarvoor ik een printplaatje moest etsen. De aansturing werd via de seriële poort uitgevoerd. Als ik tijd over had, wou ik dit ook graag draadloos maken.

Uitvoering

Eenmaal ik voldoende informatie had verzameld, ben ik begonnen met het printplaatje te maken. Daarna volgde een testprogramma. Toen dit allemaal begon te werken zat ik toch nog met een heleboel vragen. In de loop van het tweede semester werd het gehele project veel duidelijker en heb ik mijn software kunnen afwerken. Ik wou er zeker van zijn dat mijn software onder alle omstandigheden werkte. Tenslotte heb ik nog tijd gemaakt voor de draadloze aansturing en een didactisch project.

Didactisch voorbeeld

De servosturing kan voor vele dingen gebruikt worden, dus besloot ik een didactisch projectje uit te werken waardoor het hele project een meer praktische uitwerking kreeg. Het idee bestaat uit een zonnepaneel dat de zon moet kunnen volgen voor maximaal rendement. In de praktijk gebruikte ik een spiegeltje. Dit kan naar links en rechts draaien, maar ook op en neer draaien.

Update (06-06-'06):
Definitieve versie gipboek en bijlagen beschikbaar!

Update (30-05-'06):
Gipboek en FT639 Control Panel v2.1 online!